Svend Junge

Hvem var Svend Junge?

Det er de færreste grønlændere, der ikke kender navnet Svend Junge.

Svend Junge har givet mange donationer til forskellige projekter i Nuuk. F.eks. donerede han i 2006 Nuuk Kunstmuseum til Nuuk Kommune. I 2005 donerede han syv millioner kroner til en CT-scanner til Sana - Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, og året før donerede han en million kroner til værestedet Mælkebøtten i Nuuk.

Svend Junge blev født i Ørnhøj, Nørre Omme i Midt- og Vestjylland, hvor han blev udlært tømrer. Han rejste til Grønland i 1959, og det blev starten på en stor erhvervskarriere i Grønland.

I 1960 byggede han Grønlands første dampvaskeri, og i midten af 1960’erne søgte han ind i entreprenørbranchen.

Han grundlagde Godthåb Transportservice og var siden hen med til at starte Godthåb Olieservice, Godthåb Turistservice og Nuuk Bybusser. Derudover gik han også ind i hotel- og restaurationsbranchen.

Endelig var Svend Junge også medstifter af Grønlands Arbejdsgiverforening og Godthåb Bådforening, og han var i en periode også aktiv i politik. Fra 1973-1981 var han medlem af Nuuk Kommunalbestyrelse, og i 1991 var han medstifter af Akulliit Partiat (Centerpartiet).

Svend Junge har modtaget flere udmærkelser. I 1989 blev han æresborger i Nuuk, og han modtog Nersonaat i sølv i 1998 og Nersonaat i guld i 2006.

Svend Junge døde den 21. februar 2007.